Zoeken in deze blog

dinsdag 19 juni 2012

Filotaart met spinazie en feta

Ingrediƫnten:
270 filodeeg (diepvries)
300 gr. fetakaas van goede kwaliteit
400 gr. gewassen jonge spinazie (vers)
100 gr. pijnboompitten
5 eieren
50 gram geraspte kaas (gouda)
gedroogde oregano
1 biologische citroen, de geraspte schil.
een klontje boter
cayennepeper
nootmuskaat
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Haal het filodeeg uit de diepvries en laat ontdooien.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt.
Breek de eieren in een mengkom en kruimel de feta erbij.
Doe de geraspte kaas er ook bij, net als een snuf zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie.
Doe de pijnboompitten er ook bij als ze mooi bruin geroosterd zijn.

Leg een vel bakpapier van ongeveer 50x50 cm op je werkvlak, kwast het in met wat olijfolie, maak er een prop van en vouw het weer uit en leg weer plat neer.
Leg 1 laag filodeeg met de randjes iets overlappend in een groot vierkant op het bakpapier zodat het bijna volledig bedekt is.
Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een snuf zout en wat peper en cayennepeper op.
Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen filodeeg krijgt.

Doe in een koekenpan een beetje olijfolie en een klontje boter. Doe de helft van de spinazie erin en beweeg de blaadjes zodat ze slinken. Doe er steeds wat bij totdat alle spinazie in de pan zit. Laat nog heel even bakken totdat alle spinazie geslonken is.
Doe de spinazie bij het eimengsel en doe er wat nootmuskaat bij. Meng alles goed.

Neem een grote, ovenvaste koekenpan. Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan.
Giet het eimengsel erin en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Zet de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en zet hem vervolgens 20-25 minuten bovenin een verwarmde oven op 200 graden.

Serveer met een komkommer en/of tomatensalade.


Uit: Jamie Oliver, Jamie in 30 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten